OBJAVA 03.12.2012

"Bubanj sve lakše podnosi" - radionice bubnjanja na Druženju navijača i igrača Medveščaka


S ciljem prevencije nasilja među djecom i mladima još 2008. godine počele su se održavati radionice bubnjanja na djembama u okviru projekta „Bubanj sve lakše podnosi” koji je započela tvrtka BIO-VIZIJA d.o.o. (osnivač Učilišta Biovizija) i projekt u potpunosti financirala sama. U sklopu “Učilišta Biovizija” se još održavaju programi studija svjesne prehrane, shiatsu i feng-shui studija te će nam na Druženju, uz radionice bubnjanja, organizirati i 15-minutne shiatsu tretmane za opuštanje po vrlo simboličnoj cijeni.


Radionice bubnjanja su se najprije održavale kao slobodna aktivnost za djecu bez roditeljske skrbi iz Dječjih domova u Nazorovoj i Selskoj ulici u Zagrebu. Izuzetan odaziv djece i rezultati koje su postigli u poboljšanju ponašanja te riječi oduševljenja pedagoga motivirali su začetnike, a kasnije i Udrugu Klub Dobre vibracije, koja je nastavila humanitarno djelovanje, na proširenje ovog programa na srednje i osnovne škole. Rradionice za djecu i odrasle koje će se održavati na našem Druženju su nastavak tog humanitarnog djelovanja.


Koje su vrijednosti bubnjanja na afričkom bubnju ... i zašto baš bubnjanje?


  1. Bubnjanje pruža mogućnost stabiliziranja viška energije i smirivanja uobičajene dječje hiperaktivnosti, kao i tinejdžerskog buntovništva, bijesa i depresije. Dijete u kontaktu s bubnjem može izraziti svoje emocije i izbaciti napetost i ljutnju, pa se tako kroz bubnjanje višak energije na jednostavan način transformira.

  2. Bubnjanje dovodi do bolje socijalizacije djeteta. Iako dio grupe, dijete nije utopljeno u nju na način neprepoznatljivosti, budući da se unutar grupe sa svakim radi i individualno, a istovremeno individualne razlike ne ometaju proces bubnjanja.

  3. Kroz kontakt s bubnjem dijete razvija svoju kreativnost, budući da mu bubnjanje pruža mogućnost dubokog, živog i zabavnog oblika samoizražavanja.

  4. Bubnjanje pruža mogućnost građenja samopouzdanja, jer kroz savladavanje tehnika bubnjanja stječemo mogućnost izražavanja kroz aspekt vlastite vrijednosti u interakciji s drugim sudionicima.

  5. Bubnjanjem se otvara srčani centar, pa se dijete lakše otvara, druži i dijeli svoje emocije.

  6. Bubnjanje odmara mozak, i dijete dobija svježiju i kvalitetniju energija za učenje i druge zadatke.

  7. Bubnjanje je zabavno i dovodi do povećanja alfa moždanih valova, koji proizvode osjećaj sreće i blagostanja.

  8. Roditelji se mogu pridružiti svojoj djeci u bubnjanju i na taj način ostvariti kvalitetniji odnos s djetetom. Kroz radionicu bubnjanja članovi obitelji su uključeni u kreativno i inspirativno zajedničko djelo, pa roditelji imaju i mogućnost ulaska u proces „igre“ sa svojom djecom i promatranja njihove socijalizacije. Takvom vrstom aktivnosti svi postaju sastavni dio zajednice u kojoj se zajednički uči, raste i opušta i gdje godine prestaju biti prepreka, a ta se povezanost nastavlja i u vremenu nakon radionice (kod kuće ili u bilo kojoj drugoj životnoj situaciji).

  9. Za bubnjanje nije potrebno predznanje niti glazbena edukacija – bubnjati mogu baš svi. Okupljeni u krugu, polaznici dijele zajednički prostor, vrijeme i vibraciju zvuka. Na taj način iako različiti, svi postaju dio jedinstvene ritmičke cjeline, gdje nestaju sve granice: dobne, jezične, spolne, rasne, kulturološke...i događa se osjećaj povezanosti i radosti u zajedništvu!


Radionice su edukativnog karaktera i podrazumijevaju konkretno učenje tehnika bubnjanja, kao i samog skladanja.


Nemojmo djelovati tek onda kad naše dijete postane žrtvom nasilja, uključimo se prije, za našu djecu, naše unuke... Pružimo djeci mogućnost da shvate kako je svaki život vrijedan, skrenimo njihove hormone, agresiju i „sebičnost“ prema bubnju.

 

Bubanj može pretrpjeti bilo kakav udarac, a ono što će zauzvrat pružiti je svježiji i prisutniji duh, opuštenost, vedrinu, samopouzdanje...


Stoga, prijavite se na radionice i uključite se u akciju „Bubanj sve lakše podnosi“. Sav prikupljen prihod ide u humanitarne svrhe te će se usmjeriti u održavanje besplatnih radionica za djecu i nabavku bubnjeva kako bi bubnjati mogla i djeca koja sama, a ni njihovi roditelji/skrbnici ne mogu financirati kupnju bubnja.


Prenesimo mladima poruku DA NE UDARAJU DRUGO DIJETE, VEĆ U BUBANJ – JER BUBANJ ZAISTA SVE LAKŠE PODNOSI!


Radionice se održavaju u dvije grupe:
- Grupa za roditelja i dijete do 10 god., u trajanju 20 min., (15 parova po grupi)
- Grupa za odrasle od 11 god. nadalje, u trajanju 30 min., (30 polaznika u grupi)

Cijene za radionicu: 5 kn za djecu do 11 godina, 10 kn za djecu stariju od 11 godina, 15 kn za odrasle (starije od 18 godina)


Prijavite se na prijava@plavimedo.com.hr.

Pošaljite nam svoje ime i ime i dob djeteta, odnosno samo vaše ime ili ime djeteta ako je starije od 10. god. i vaš kontakt e-mail ili broj mobitela. Ovisno o prijavama će se odrediti broj radionica koje će se održati, a na kontakt ćemo vas obavijestiti kad počinje vaša grupa. Ukoliko na licu mjesta bude zainteresiranih postoji mogućnost oformljavanja dodatnih grupa.