Hokej - način života

by Beren Erchamion

english version - HERE

 

Ovo je pismo Ujedinjenih navijača KHL Medveščaka upućeno sadašnjim (i budućim) igračima koji obitavaju u Brlogu i vrijedi za sve zajedno, nikoga posebno i svakoga od njih pojedinačno. Popis onih koji su htjeli biti supotpisnici ove poruke. Vjerujte, samo nekoliko kapi iz oceana...

 

Poštovani i dragi naš Medvjede (jer tako od milja zovemo svakog od vas),

 

Hvala ti što si ovdje. Nadamo se da ti je lijepo u našem gradu. Za početak, htjeli bismo prvo nekoliko riječi o klubu. Znamo da je to tebi samo posao, usputna stanica ili odskočna daska za bolje prilike, ali Medveščak nije "samo klub". Za nas navijače, on je puno više od toga. Riječima to nije moguće opisati...

On je način života.

On je ponos, sreća, radost i tuga.

I mnogi od nas su prije početka sezone (na neviđeno, ne znajući tko će doći) dali 1/3, 1/2 ili čak 1/1 svojih mjesečnih primanja za privilegiju i vlasništo najdragocjenijeg komada plastike (sezonske ulaznice) a oni koji to nisu mogli, jer u zemlji je velika financijska kriza, od svojih skromnih primanja izdvajaju novac za svaku utakmicu kako bi mogli uživati u ovoj prekrasnoj igri.

 

Znamo da smo mala zemlja, s dva i pol leda i s jako malo profesionalnih igrača. Ali hokej u ovim krajevima nije novost, on postoji više od 50 godina, ima tradiciju i sasvim je nevažno da li su ga neki od nas upoznali prije 50 ili prije 5 ili tek ove godine: on nama neopisivo puno znači. Možda tebi kao profesionalcu to izgleda nepojmljivo, ali vjerujemo da je dovoljno da pogledaš energiju koju šaljemo s tribine. Čak i kada rezultat nije povoljan, pjesma, pljesak i skandiranje ne prestaju. Vjerujemo da ti nije svejedno kad zagrmi cijelo klizalište: ZIG ZAG MEDVEŠČAK! A zamisli sada kako je tvom protivniku...

 

Znamo da nemamo veliku platežnu moć i da si ti (ili možda netko od tvojih suigrača) došao ovdje u nadi da ćeš uskoro dobiti bolju ponudu drugdje; to je OK. Profesionalizam i to, kužimo mi to sve. Svaki od nas bi isto odmah promijenio posao za bolju plaću. Ali da bi te netko primijetio i pružio ti (bolju) priliku, moraš dati nešto od sebe, moraš se pokazati i dokazati (iz utakmice u utakmicu).

 

Znaj da smo mi navijači takvi da ćemo ti oprostiti svaki nedozvoljeni napad tijelom, svaki nepotrebni prekršaj, glupi potez, autogol. Dovraga, oprostit ćemo ti i da usred sezone odeš najljućem rivalu. Sve ćemo ti oprostiti.

ALI.. Ima samo jedno "ali"...

MORAŠ TO ZASLUŽITI! Moraš to pokazati na ledu! Moraš igrati srcem! Jer mi navijači možda nismo stručnjaci i ne pohađamo seminare poput sudaca, ali imamo oči i gledamo srcem. I znamo trud nagraditi pljeskom i ljubavlju. Zapamti: da bi imao našu bezrezervnu podršku, ne moraš biti najbolji strijelac, najbolji tehničar ili pobjeđivati svaku večer. Igraj, dodaj, blokiraj, pucaj, daj sve od sebe i sjeti se da ćeš promašiti 100% svih udaraca koje ne uputiš!

 

Bez brige, ovo pismo ne znači da ćemo prestati pružati svoju podršku. Ne, jer i dalje ćemo puniti tribine, i dalje ćemo navijati, ali vjeruj: negdje u tebi bit će zrno sumnje koje će te jednog dana glasno pitati "Da li sam uistinu dao sve od sebe svaki put kada sam izašao na led?". Jer mi ne tražimo ništa više i ništa manje.

Hokej je timska igra i dužan si poštovati svoj tim. Dužan si poštovati klub i navijače za koje igraš: jer klub smo svi mi - uprava, igrači i navijači. I na kraju krajeva, svi smo ovdje samo u prolazu i jedino što je trajno je klub!

 

A kada se idući put vratiš natrag u naš Brlog, pogledaj tribine.

Pogledaj sve navijače koji dolaze iz cijele Hrvatske (a možda i šire) i sjeti se da smo tu za tebe, mi smo tvoj šesti suigrač.

A onda pogledaj svoje suigrače na ledu.

I kad sudac dade znak da poleti crni pak, daj sve od sebe.

Igraj svim srcem jer svojim obrazom plaćaš.

Iskoristi pozitivnu energiju s tribina.

 

Nema veze ako izgubite jer porazi su dio života, važno je da nakon poraza možeš pogledati svoj odraz u ogledalu i ravno u oči reći sam sebi: dao sam sve od sebe!

 

Igraj za grb i ime koje nosiš s prednje strane dresa, a mi ćemo s ponosom pamtiti i slaviti (tvoje) ime sa stražnje strane dresa.

Budi dio Velike Ekipa za veliku igru jer iza sebe imaš Velike navijače s Najvećim Srcem: Medvjeđim srcem!

 

#TogetherWeAre nije samo prazna fraza, to je više od slogana jer mi zaista i jesmo #team Medveščak!

 

ZIG ZAG MEDVEŠČAK


Tematska slika